Istanboel: de Hagia Sophia is voortaan betalend voor buitenlandse toeristen!

François Piette,
24-01-2024
Het is waarschijnlijk één van de bekendste monumenten van Istanboel, maar de toegang tot de Hagia Sophia is voortaan niet meer gratis voor buitenlandse toeristen...
sainte sophie
Lewis J Goets

Het Turkse ministerie van toerisme heeft aangekondigd dat internationale bezoekers voortaan een prijs van 25 euro moeten betalen om toegang te krijgen tot dit kenmerkende icoon van de stad.

sainte sophie
Hakan Alkgun

Een rijke religieuze en culturele geschiedenis

De Hagia Sophia, die oorspronkelijk gebouwd werd als een Byzantijnse basiliek, is al eeuwen lang een belangrijke religieuze plek. Nadat ze na de verovering van Konstantinopel omgevormd werd tot moskee, werd het gebouw in 1935 uiteindelijk omgedoopt tot museum door Kemal Atatürk, de stichter van de Turkse republiek. In 2020 nam president Recep Tayyip Erdogan de controversiële beslissing om er opnieuw een moskee van te maken, met een internationale polemiek tot gevolg.

Veranderingen in de ervaring van bezoekers

Tot nu toe hadden zowel toeristen als gelovigen een gezamenlijke ingang bij de Hagia Sophia, maar met de nieuwe maatregel komen er twee verschillende ingangen. Bezoekers worden voortaan naar de hoger gelegen gaanderij afgeleid, terwijl gelovigen toegang krijgen tot het hoofdgedeelte. De Turkse minister van cultuur Mehmet Nuri Ersoy verdedigde de beslissing door te zeggen: “onze prioriteit is het gebed“. De toeristen verstoren met hun aanwezigheid en het lawaai dat ze maken de kalmte en sereniteit die nodig zijn voor het gebed.